Олена Білоус, ОСББ

Чому співвласники? Чому ОСББ?

16 вересня, в Українській міській раді, за участі працівників виконкому, голів Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) з м.Українка, регіонального координатора Проекту EU/UNDP у Київській області Інни Волошиної та регіонального консультанта в Київській області «Програма підтримки Фонду енергоефективності України» Олексія Вехи відбувся семінар «Енергомодернізація багатоквартирного будинку за підтримки Фонду енергоефективності».

Житловий сектор України складається з: 180 тис. багатоквартирних будинків, у т.ч. 70 тис. — 5 поверхів і більше: понад 9 млн. квартир, майже 50 % населення країни, 29 тис. ОСББ, 5 тис. ЖБК. Втрати тепла в будинку: стіни і двері — 42 %, вентиляція — 30 %, вікна — 16 %, дах — 7 %, підвал — 5 %.

Енергоефективність (ЕЕ) у житловому секторі України — це дуже важливо, оскільки: житлові та громадські будівлі побудовано переважно в період з 1950 по 1990 роки; 80 % багатоквартирних будинків потребують ремонту та майже всі — термомодернізації; на житловий сектор припадає 25 % споживання електроенергії і 45 % споживання тепла; через неефективне використання будівлі втрачають до 50 % тепла, яке можна заощадити; обсяги споживання природного газу можна скоротити на 25–30 %.

ОСББ — юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна (ст.1. ЗУ «Про ОСББ»).

Виявляється, що будинок перебуває в управлінні ОСББ уже з моменту його створення!

Колишній балансоутримувач або особа, яка здійснювала управління до створення ОСББ, у 3-місячний строк від дати реєстрації ОСББ забезпечує передачу примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. У разі відсутності – відновлює її протягом півроку з дати реєстрації ОСББ (ст.6. ЗУ «Про ОСББ»).

Порядок списання багатоквартирного будинку з балансу визначено Постановою КМУ від 20 квітня 2016 року № 301. До речі, «несписання» будинку з балансу «колишнього балансоутримувача» не є перешкодою для управління ним ОСББ.

Перелік, розміри, строки, порядок сплати внесків визначають загальні збори ОСББ. За рішенням зборів внески можна сплачувати: «за минулий місяць», або «місяць у місяць», або «наперед». Розумно, розпочати збирати кошти лише після внесення ОСББ до Реєстру неприбуткових та відкриття банківського рахунку (і тільки на нього)!

Наразі в Україні доступне фінансування енергомодернізації житла:

1.    Урядова програма теплих кредитів (працює з 2015 року). Реалізується через державні банки (Укргазбанк, Ощадбанк, Приватбанк) для ОСББ і ЖБК, співфінансування 40-70 % суми кредиту. Насьогодні має результат понад 780 млн грн на кредитування житлового сектору.

2.    Фонд енергоефективності (вересень 2019). Фінансується міжнародними донорами та урядом України, сфокусоване на комплексні проекти з ЕЕ та їхній аудит, а також має грантовий механізм із залученням банківського кредиту або без нього.

3.    Місцеві програми співфінансування. Підтримка проектів з ЕЕ на місцевому рівні є важливим додатковим стимулом до запровадження ЕЕ заходів.

Під час семінару Олексій Веха докладно розповів про програму підтримки енергомодернізації «Енергодім» та як завдяки програмі ОСББ надаються гранти з частковим відшкодуванням витрат на заходи з ЕЕ в багатоквартирних будинках.

Програма затверджена Наглядовою радою Фонду 16 серпня 2019 року та діє до 31 грудня 2023 року на всій території України, крім тимчасово окупованих територій. Програма розроблена відповідно до Закону України «Про Фонд енергоефективності» № 2095–VIII від 08 червня 2017 року та визначає умови та порядок надання державною установою «Фонд енергоефективності» Грантів Бенефіціарам для часткового відшкодування Прийнятних витрат, пов’язаних зі здійсненням Заходів з енергоефективності.

Перевага енергомодернізації багатоповерхівок — зменшення рівня енергоспоживання та викидів SO2 у житловому секторі.

Заходи з ЕЕ, які можна виконати завдяки участі в Програмі:

1. Комплекс робіт із теплоізоляції та влаштування огороджувальних конструкцій будівлі: теплоізоляція зовнішніх стін та цоколів; заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверей, вхідних дверей; влаштування теплогідроізоляції покриття, теплоізоляції міжповерхового перекриття, перекриття над неопалювальним підвалом і над проїздами будинку та улаштування теплоізоляції підлоги на грунті.

2. Інженерні системи житлових будинків: заміна або модернізація загальнобудинкового котла та допоміжного обладнання (наприклад, насосів, систем автоматичного регулювання тощо); системи опалення та гарячого водопостачання; встановлення вузла комерційного обліку теплової енергії (встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту; теплоізоляція або заміна трубопроводів систем внутрішнього теплопостачання та гарячого водопостачання (за наявності) у неопалювальних приміщеннях; гідравлічне балансування системи опалення шляхом встановлення автоматичних (балансувальних) клапанів; заміна або термоізоляція трубопроводів системи опалення або/та приладів водяної системи опалення; встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії на потреби опалення або/та приладів — розподілювачів теплової енергії у квартирах; модернізація системи гарячого водопостачання: заміна трубопроводів; влаштування циркуляційних стояків; тощо.

Переваги Програми – зменшення вартості комунальних послуг; підвищення комфорту проживання у квартирі та її вартості (поліпшення зовнішнього вигляду будівлі, підвищення вартості нерухомості тощо); зменшення витрат на ремонт будинку, подовження строку експлуатації; зниження енергоспоживання, турбота про довкілля.

Leave a Reply