ВІЙНА, У сусідів

Європа, тобі від війни теж погано!? Чи це лише думки пропагандистів?

Огляд основних подій білоруської пропаганди про війну в Україні за 13 травня

Пропагандисти порушують тему “Європа, тобі від війни теж погано“. Про це сьогодні міркував політолог Вадим Боровик, коментуючи висловлювання прем’єр-міністра Польщі М.Моравецького, який назвав русофобію “мейнстрімом“.

Цитати:
Ескалація конфлікту в Україні, у тому числі таких дій, як боротьба з російськими пам’ятниками, – це завдає шкоди насамперед самій Польщі, оскільки конфлікт спалахнув біля її кордонів“;
Ми (Білорусь) сприяли врегулюванню конфлікту у 2014 році, зараз багато своїх дій спрямовуємо на те, щоб цей конфлікт у максимально короткі терміни був урегульований”;
Коли вже перші особи держави заохочують антиросійські настрої – це говорить про те, що не зацікавлені, з одного боку, щоб не було ескалації конфлікту, з іншого – не розуміють всієї загрози для їхньої власної країни“.

Яким чином знесення пам’ятника радянським солдатам у Польщі/іншій країні вплине на зупинку бомбардувань російськими літаками Маріуполя/припинення ракетних ударів по Одесі – незрозуміло. Як все більш незрозумілим стає, за що воює Росія. За пам’ятники? Ну так за гроші, витрачені на війну, могли б у кожному селі по всій Росії встановити пам’ятник. Щоб увіковічнити “скріпно” пам’ять про війну.

Білоруська пропаганда продовжує (і далі продовжуватиме) озвучувати свої миротворчі посилки, і згадувати успіх такої стратегії у 2014 році. Успіхів на цьому терені поки що немає. Тому тільки й залишається, що згадувати “про колишню велич”. Це повною мірою відноситься і до “пам’яті” про Велику Вітчизняну війну. Звісно, ​​санкції починають працювати; економічна ситуація продовжуватиме погіршуватися; “дядько Вова” сам не в простій ситуації, роздавати кредити на підтримку штанів теж стає менш можливо. Коли півень клює – режим готовий не лише миротворчим стати, а й буддизм прийняти. Аби протягнути до понеділка.

Ми не перевіряли, що конкретно сказав польський прем’єр М.Моровецький. У статті зазначено про “русофобію є мейнстримом”. У цьому взагалі незрозуміло, чому пропаганда збудилася т.к. пан прем’єр-міністр лише констатував факт. Але ці слова так глибоко зачепили політолога Боровика, що він почав загрожувати Польщі. Про які саме “загрози” йшлося – незрозуміло. Нічого зробити не виходить, залишається тільки трясти повітря. Хай так.

Миротворчість звучала сьогодні також із вуст міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея.

Цитата:
Білорусь виступає за врегулювання конфлікту дипломатичним шляхом. Спроби обмежити участь Білорусі та Росії у міжнародних справах не тільки не зроблять внесок у врегулювання ситуації в Україні, а й ризикують перспективою мирних переговорів”.

У Боровика в ескалації винні пам’ятники, у Макея – нас ігнорують. Знаєте, є такі поняття “культурна дипломатія“, “економічна дипломатія“, “історична дипломатія“. А ось МЗС Білорусі може запатентувати новий вид дипломатії – “ракетна”. Схема проста. Спочатку дозволяєш завести на територію своєї країни ракети; потім цими ракетами бомбять Україну; далі починаєш розповідати про мирне врегулювання конфлікту та дивуватися, чому схема не працює.

Переговори між Україною та Росією рано чи пізно можуть поновитися. Відкритим залишається питання – яке до них відношення має Білорусь? Дивне, звичайно, уявлення про діалог: ми одразу нагадаємо, сподіваючись, що ви на нас звернете увагу. Головне, щоби віддача не замучила.

@Hajun_by

Беларускі Гаюн (Резервный)

Мова оригіналу російська. Переклад.

Leave a Reply