ВІЙНА, У сусідів

Є два види українців: “правильні” та “неправильні”

Огляд основних подій білоруської пропаганди про війну в Україні за 19 травня

Є два види українців: “правильні” та “неправильні“. І якщо з неправильними все зрозуміло, то правильних потрібно рятувати і повертати в лоно братніх народів. Подібну думку висловив громадський діяч Олексій Талай:
Зараз (ми маємо) допомогти нашому братньому народу – Україні вислизнути з-під впливу так званих демократичних країн, які їх грабували усі ці 8 років, а сьогодні воюють руками простих українців”.

Класична схема пропаганди. Цитата, побудована на брехні та маніпуляції. Сама словесна конструкція досить легко може бути зруйнована шляхом задання кількох уточнюючих питань: Яким чином відбувалося пограбування України протягом 8 років? Чи просив “братський український народ” починати війну для “вислизання” з-під згубного впливу Заходу? Відповіді очевидні; пропагандистська конструкція розсипалася.

Глибокою аналітикою у сфері міжнародних відносин сьогодні відзначився депутат Олег Гайдукевич:
По суті йде війна Північноатлантичного альянсу з РФ руками України. Досить звернути увагу, на які суми постачається озброєння [Києву], причому ці цифри продовжують зростати. НАТО щодня дедалі більше об’єднується”.

З чим варто однозначно погодитись – так це з тезою про згуртованість НАТО в нових реаліях. Варто лише уточнити: НАТО не лише об’єднується, а ще й розширюється. Як то кажуть, “За що боролися, на те й напоролися“.

Нарратів “Захід воює проти Росії руками України” вже можна визнати таким, що відбувся, оскільки він звучить щодня буквально “з кожної праски“. Очевидно, що у стрункому плані захоплення Києва за 3 дні, презентованому керівництву Росії у червоній папочці, нічого не було сказано про масштабну військово-технічну допомогу Україні, яку надаватиме Захід. Тому доводиться імпровізувати та вигадувати відмазки, щоб уми довірливих та кровожерливих громадян були налаштовані виключно на перемогу, яка ось-ось має настати. А з таким розкладом простіше прийняти, що перемогти Україну швидко не вдалося, бо “нацикам піндоси зброї підкинули“.І як наслідок – можна звинуватити Захід у війні, що йде в Україні. Що й зробив аналітик Алексей Авдонін:

Конфлікт в Україні, який був ініційований країнами НАТО, насамперед Великою Британією та США, призвів до економічного колапсу на території Європи”.

Напевно, варто очікувати найближчим часом на публікацію відеокадрів, як НАТОвські винищувачі летять бомбити українські міста вранці 24 лютого. Після таких заяв наступний рівень – це оголосити, що Захід воює з Україною. А Росія взагалі просто повз нього проходила.

Треба сказати, що білоруська пропаганда останнім часом особливо дбає про економічну тематику, розповідаючи як тяжко європейцям після введення санкцій проти Росії та Білорусі зводити кінці з кінцями. Воно й зрозуміло. Електрорату режиму Лукашенка буде набагато приємніше переносити всі економічні тяготи та негаразди від виконання союзницького обов’язку перед Росією, та співучасті у війні.

А на завершення – сюжет держТВ із Маріуполя, з металургійного комбінату імені Ілліча. У сюжеті розповідається, що українські військові тримали оборону на заводі “не шкодуючи мирних жителів”, та застосовували “тактику ІДІЛ” (швидко виходили із заводських укріплень; робили кілька залпів; і ховалися). Все у найкращих традиціях російської пропаганди: українські військові самі знищували мирне населення Маріуполя.

Білоруські пропагандисти продовжують іти у ногу зі своїми російськими колегами.

@Hajun_by

Беларускі Гаюн (Резервный)

Мова оригіналу російська. Переклад.

Leave a Reply