ВІЙНА, У сусідів

Коротко про новину про “референдум” для приєднання Білорусі 11 вересня

Команді iSANS ще на початку травня стало відомо про підготовку до Конституції РФ, які дозволять за новим алгоритмом “приєднувати” до Росії тимчасово окуповані території інших країн – Грузії (Південна Осетія та Абхазія), України (ОРДЛО + території тимчасово окуповані після 24 лютого 2022 року) року), Молдови (Придністров’я).

Ціль? Імовірно, щоб документально оформити “право на землю“, щоб у разі контрнаступу тієї ж України (а воно буде, само собою) заявити в різних ООН та інших міжнародних організаціях про те, що йде напад уже на територію Росії. Не знаю, що це може змінити у поточній ситуації, але допустимо. Росіяни ж розпочинали війну з очікуванням, що їх у Києві зустрінуть із квітами через 2-3 дні. Результат усім відомий.

А ось щодо вкидів про Білорусь, і особливо фрази “якщо вдасться продавити Лукашенка, який від такого сценарію всіляко уникає” – все набагато цікавіше. Для початку про фразу – в черговий раз на російськомовну авдиторію (і в цілому регіон Росія – Білорусь – Україна) Лукашенко намагаються подати як “гарант незалежності” тощо, що, зрозуміло, є повною заміною понять і черговою спробою всидіти на 2 стільцях.

По-друге, на даний момент для Росії немає жодної потреби у додатковому референдумі та “злитті” з Білоруссю. Союзна держава Росії та Білорусі повністю закриває більшу частину вимог РФ.

Лукашенко, як “дворняжка” Путіна, виконуватиме все, що йому скажуть із Кремля, продавши незалежність і суверенітет Білорусі в обмін на своє крісло у 2020 році (а то й раніше, але тут краще навіть не розпочинати суперечки).

Росія абсолютно законно може ввезти до Білорусі ядерну (тактичну чи стратегічну) зброю, і поточні угоди між РФ та РБ дозволяють їй це зробити без жодних липових референдумів.

Тому слідкуватимемо далі за тим, що відбувається на цю тему, але я б радив більше дивитись на активність Кремля на території України та Грузії. @motolkohelp

Беларускі Гаюн (Резервный)

Мова оригіналу російська. Переклад.

Leave a Reply