ВІЙНА, Новини, У сусідів

Спекуляції від білоруських пропагандистів на темі зерна, а також про територіальну оборону України…

Огляд основних подій білоруської пропаганди про війну в Україні за 8 червня.

Тема українського зерна не сходить із головних смуг держЗМІ. У матеріалах, які сьогодні (прим. – 8 червня) були опубліковані на цю тему можна виділити кілька тез:

– У ситуацію з експортом українського зерна “підв’язуються” санкції проти експорту білоруських калійних добрив. А у вивезенні зерна з України зацікавлені західні лобісти. Політолог Олексій Дзермант:

Події в Україні, блокада постачання добрив серйозно впливають на кон’юнктуру продовольства. Я думаю, що 20 тоннами українського зерна проблему голоду не вирішити. Складається враження, що просто підключилися західні лобісти, котрі хочуть заробити”.

– Спекуляції та маніпуляції на темі нестачі продовольства в країнах, що розвиваються. З одного боку, пропаганда заявляє про вину України, яка сама заблокувала можливість експорту збіжжя з морських портів. З іншого боку, війна до цієї проблеми не має жодного відношення. А відбувається виключно переділ ресурсів та сфер впливу. Соціолог Микола Щекін:

Мені дуже неприємне лицемірне звернення Гутерріша, який каже, що конфлікт в Україні спровокував голод. Взагалі вже давно, до цього конфлікту, майже мільярд людей у ​​світі голодує. Де ООН була раніше, чому не порушували це питання? Тому що це нікого не стосувалося. Тому що зараз пішов розподіл ресурсів і світу, ось вони і затронули це питання”.

Відмінною рисою пропаганди є не завжди вдала і доречна апеляція до історії. Так, політолог Олексій Дзермант пророкує Україні “феодалізацію та самоорганізацію населення”:

Події в Україні призвели до руйнування житлового господарства:

Що там буде восени, навіть уявити важко. Українська влада всі гроші спрямовує на військові дії. А те, як люди виживають, що їдять, як у них із опаленням та електрикою, це нікого не хвилює. Найімовірніше, у цій країні відбуватимуться феодалізація і самоорганізація людей для їхнього ж виживання”.

Втішно, звичайно, що пропагандисти вирішили потурбуватися про початок нового опалювального сезону, і як його переживатимуть українці. Однак ці ж пропагандисти вихваляють проведення “спецоперації“, і всіляко (на словах, звичайно) підтримують дію Росії. Тут можна було б ще наводити будь-які аргументи, що доводять абсурдність і адекватність наведених вище суджень. Обмежимося лише кількома риторичними питаннями: після яких подій в Україні відбувається руйнація (зокрема) інфраструктури та житлового господарства? До 24 лютого все було в цілості, стояло та працювало.

На закуску. ДержЗМІ повідомили про нейтралізацію білоруськими військовими українського безпілотника, оснащеного бойовими гранатами. У сюжеті повідомляється, що 30 травня було помічено та знешкоджено БПЛА, оснащеного гранатою ВОГ-17 від гранатомета АГС-17. Також повідомляється, що останнім часом почастішали провокації із застосуванням БПЛА. Їхня мета – “втягнути Білорусь у бойові дії”.

Дісталося у сюжеті і територіальній обороні України. Цитата: “За оперативними даними можна однозначно стверджувати, що як такої територіальної оборони в Україні не існує, і вона не виконує своїх функцій. Мову більшою мірою можна вести про неконтрольованих ніким озброєних злочинців”.

Після перегляду цього сюжету хочеться поставити одне просте запитання: навіщо Україні нападати на Білорусь і відкривати для себе другий фронт на півночі? У чому логіка? Хоча режим Лукашенка заявляв, що Україна “готувала напад із 4 позицій“. На територію, де тільки пройшли навчання, і сконцентровано велике угруповання військ. Кращого часу для нападу воістину не вигадаєш.

У сухому залишку пропаганда продовжує розпалювати інформаційний простір і демонструвати високу загрозу нападу на Білорусь України та країн НАТО.

@Hajun_by

Беларускі Гаюн (Резервный)

Мова оригіналу російська. Переклад.

Leave a Reply