Новини, Освіта

Сертифікація вчителів початкових класів у 2022 році: підсумки реалізації проєкту у Київській області

Сертифікація педагогічних працівників – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи. Це одна з процедур в українській системі освіти, яка допомагає виявити найбільш талановитих педагогів та мотивувати їх до постійного професійного вдосконалення.

Про підсумки Сертифікації–2022 у Київській області – у інтерв’ю з начальником управління Державної служби якості освіти у Київській області Лілією Кревською.

– Ліліє Богданівно, розкажіть, будь ласка, про особливості сертифікація вчителів початкових класів у 2022 році.

– У 2022 році сертифікація вчителів початкових класів була особливою, бо проходила в умовах війни. Як показав досвід, навіть у таких складних умовах вона була на часі, тому що згуртувала прогресивну освітянську спільноту навколо сучасних освітніх тенденцій, надала педагогам можливість вибудувати свою індивідуальну траєкторію професійного зростання, що забезпечує не лише реалізацію їх особистісного розвитку, а й надання якісних освітніх послуг. І головне ж, сертифікація відбувається лише на добровільних засадах. Це має стратегічне значення, адже якісна освіта – це ключ до миру й успіху, найпотужніша зброя проти агресії.

Особливою Сертифікація – 2022 була ще й завдяки змінам в організації та новим інструментам, які вчителі та експерти використовували під час сертифікації.

– Скільки вчителів мали можливість пройти сертифікацію?

– Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України сертифікацію в цьому році могли пройти 2500 учасників. За результатами розгляду заяв, поданих до Українського центру оцінювання якості освіти певна кількість учасників не пройшла через невірно подані документи, брак стажу тощо. До першого етапу були допущені 1983 учасники. Прийшли на пункти тестування і взяли участь у першому етапі 1855 вчителів. Педагоги, які знаходяться за кордоном не змогли цього зробити.

Успішно подолали перший етап 1335 осіб, що становить 72%.

ІІ етап пройшли 1326, що становить 99%.

Рішенням комісії Державної служби якості освіти України визначено, що за результатами вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації пороговий бал становить 122 бали.

1171 вчитель початкових класів з усіх областей України подолали пороговий бал та отримають сертифікати.

– Яка статистика щодо сертифікації у Київській області?

– Гранична кількість вчителів початкових класів закладів освіти Київської області, які мали можливість зареєструватися у 2022 році для проходження сертифікації становила 140 педагогів.

Хочу зазначити, що незважаючи на страшні наслідки бойових дій, що велися на території Київщини у лютому-березні цього року, ворожі обстріли та тривоги, відключення енергопостачання, Київська область стала однією з найактивніших учасників сертифікації.

Команда управління Державної служби якості освіти у Київській області провела масштабну роботу серед керівників та педагогів 69 громад Київської області щодо роз’яснення основних засад сертифікації та її особливостей у 2022 році.

Вчителі початкових класів закладів загальної середньої освіти Київської області використали визначену квоту менше ніж за 2 доби та скористалися загальною квотою по Україні під час другого етапу реєстрації. В цілому з нашої області зареєструвалися на сертифікацію 172 особи.

Незалежне тестування вчителів початкових класів відбулося 10 вересня 2022 року за новою програмою, яку розробив Український центр оцінювання якості освіти. До участі в І етапі були допущені 168 педагогів з Київщини.

Учасники сертифікації, які за підсумками проходження незалежного тестування набрали 60% від максимальної кількості тестових балів, вважалися такими, які пройшли незалежне тестування, і допущені до участі в наступному другому етапі сертифікації – само оцінюванні учасником сертифікації власної педагогічної майстерності.

Результати незалежного тестування та інформацію про допущення чи недопущення учасників сертифікації до наступного етапу було розміщено в їхніх кабінетах до 28 вересня.

До речі, до оприлюднення інформації про результати учасники І етапу сертифікації отримали можливість переглянути тестові зошити і правильні відповіді, а також коментарі експертів до завдань незалежного тестування сертифікації педагогічних працівників на сайті та YouTube-каналі Українського центру оцінювання якості освіти.

Незалежне тестування фахових знань та вмінь учителів початкових класів закладів загальної середньої освіти успішно пройшли 104 педагоги.

Основною метою ІІ етапу сертифікації педагогічних працівників, що проходив з 03 по 06 жовтня, було допомогти учасникам оцінити власну професійну діяльність через призму вимог професійного стандарту вчителя,виявити її сильні та слабкі сторони, осмислити досягнення і спроєктувати подальший професійний розвиток. Для успішного проходження цього етапу необхідно було вчасно заповнити та надіслати на вказані електронні адреси анкету самооцінювання. На етапі самооцінювання не передбачено було експертних, бальних чи вербальних оцінок.

– Ліліє Богданівно, то скільки ж вчителів початкових класів Київщини подолали успішно усі етапи Сертифікації – 2022? Які переваги отримає вчитель у разі успішного проходження сертифікації?

– 87 вчителів початкових класів Київщини успішно пройшли сертифікацію педагогічних працівників у 2022 році. Це вчителі початкових класів з усіх районів Київщини, зокрема: 25 – з Бучанського, по 16 – з Бориспільського, 13 – з Обухівського, 12 – з Броварського, 7 – з Білоцерківського, 9 – з Вишгородського, 5 – з Фастівського районів. Максимальні 160 балів за результатами вивчення практичного досвіду роботи отримали п’ять педагогів Київської області.

Загалом, серед сертифікованих вчителів Київської області: 54% працюють у міській, 46% – у сільській місцевостях; 10,3% спеціалістів, 13,8% мають другу, 28,7% – першу і 46% – вищу кваліфікаційні категорії; 18,4% мають педагогічне звання «учитель-методист», 8% – «старший вчитель».

Успішне проходження сертифікації зараховується також як проходження чергової / позачергової атестації, а також є підставою для присвоєння вчителеві відповідної кваліфікаційної категорії та педагогічного звання. Педагогічні працівники, які успішно пройшли сертифікацію, отримають 20% надбавку до заробітної плати.

– Ліліє Богданівно, які цифрові технології використовували у процедурі сертифікації у 2022 році?

– Так, традиційну систему освіти у напрямі формування її нової якості сьогодні змінює цифровізація. Цифрові технології все більш широко застосовуються і для зовнішнього оцінювання професійних компетентностей педагогів. У цьому році усі етапи сертифікації відбувалися з використанням цифрових технологій.

Під час самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності вперше Служба використала інформаційно-аналітичну систему EvaluEd, яка реалізується в межах проєкту «Забезпечення інформаційної системи для Державної служби якості освіти України» спільно з Асоціацією з міжнародних питань, Чеською шкільною інспекцією та за підтримки Чеської агенції розвитку. Використання системи EvaluEd саме на ІІ етапу невипадкове, адже самооцінювання є важливим елементом педагогічної діяльності в усіх європейських державах, бо кожен вчитель повинен уміти об’єктивно оцінити свою роботу.

– Дякую за розмову.

Спілкувалася Софія КВІТНЕВА

Leave a Reply