Освіта

Про забезпечення якості інклюзивної освіти говорили освітяни Київщини

28 березня команда управління Державної служби якості освіти у Київській області на базі Українського державного університету імені Михайла Драгоманова провела зустріч за круглим столом із теми: «Забезпечення якості інклюзивної освіти у закладах загальної середньої освіти Київської області в умовах війни».
У заході брали участь: проректор з навчально-методичної роботи, професор кафедри педагогіки вищої школи, доктор філософських наук, Заслужений працівник освіти України Роман ВЕРНИДУБ; начальник управління Державної служби якості освіти у Київської області Лілія КРЕВСЬКА; декан факультету спеціальної та інклюзивної освіти, доктор педагогічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України, Почесний академік НАПН України Марія ШЕРЕМЕТ; голови та заступники голів з гуманітарних питань територіальних громад, начальники та фахівці органів управління освітою територіальних громад, директори та заступники директорів закладів загальної середньої освіти, керівники та фахівці інклюзивно-ресурсних центрів Київської області.
«Сьогодні тема базбар’єрності, інклюзії набула ще більшої актуальності й нового значення, – зазначила Лілія КРЕВСЬКА, начальник управління Державної служби якості освіти у Київській області. – Дякую кожному з вас за вашу роботу і ту світлу місію, яку ви гідно несете у своїх громадах. Як наголошує перша леді України пані Олена Зеленська, безбар’єрність – це філософія суспільства без обмежень. Це про внутрішню готовність створювати середовище, у якому буде комфортно всім».
Лілія КРЕВСЬКА представила результати моніторингового дослідження (вивчення питання) щодо якості інклюзивної освіти у закладах загальної середньої освіти Київської області, що здійснювалось відповідно до плану роботи управління Державної служби якості освіти у Київській області на 2023 рік з 21 лютого 2023 року до 03 березня 2023 року. Дослідження відбувалося з метою з’ясування якості інклюзивної освіти у закладах загальної середньої освіти, шляхом опитування учасників освітнього процесу (адміністрації закладу, педагогічних працівників та батьків учнів з особливими освітніми потребами) щодо формування інклюзивного освітнього середовища у закладі освіти; організації інклюзивного навчання дітей з ООП; технічного забезпечення закладу освіти для навчання дітей з ООП; ефективності кадрової політики та забезпечення професійного розвитку педагогічних працівників закладів освіти; потреб закладів освіти щодо забезпечення якості інклюзивної освіти.
У опитуванні брали участь 7 районів, 39 територіальних громад, 56 закладів загальної середньої освіти, де функціонують інклюзивні класи, що становить 10% від загальної кількості закладів загальної середньої освіти Київської області – 828 респондентів (учасників освітнього процесу), з яких 56 (7%) – керівники закладів освіти, де функціонують інклюзивні класи, 502 (60%) – педагогічні працівники, які задіяні в організації інклюзивного навчання у закладі освіти, 270 (33%) – батьки дітей з ООП, які отримують інклюзивну освіту у закладі освіти.
У ході зустрічі обговорили питання щодо поточного стану та перспектив розвитку якісної інклюзивної освіти на рівні територіальних громад в умовах воєнного стану; ресурсного забезпечення та практичних аспектів організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти [зокрема, питання кадрового та матеріально-технічного забезпечення].
З доповідями виступили:

Марія ШЕРЕМЕТ, декан факультету спеціальної та інклюзивної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України, Почесний академік Національної академії педагогічних наук України;

Оксана ГНОЄВСЬКА, завідувач лабораторією технології спеціальної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат педагогічних наук, доцент;

Юрій ФОМІЧЕВ, міський голова Славутича;

Наталія УЛЬЯНОВА, заступник Боярського міського голови;

Жанна ШВИДКА, заступник Фастівського міського голови;

Ірина ВДОВЕНКО, заступник начальника управління освіти виконавчого комітету Фастівської міської ради;

Катерина ШАБАН, начальник управління освіти і науки Бориспільської міської ради;

Ольга КАЙЗЕР, директор Володарського ліцею імені В.П. Мельника Володарської селищної ради Білоцерківського району Київської області.
Управління Державної служби якості освіти у Київській області

Leave a Reply