Головна, МЕДИЦИНА, Новини

З 11 липня 2022 року заборонено використання електронних сигарет у громадських місцях

Про це йдеться в публікації розміщеній на сайті МОЗ України.

Вже зовсім скоро нові норми антитютюнового законодавства (ухвалений у грудні 2021 року закон №1978-IX) почнуть діяти в Україні.

Ухвалений Закон України обмежує використання реклами для просування тютюнових виробів та пристроїв для куріння.

Також з липня 2023 року забороняється продаж ароматизованих сигарет та тютюну для самокруток. З січня 2024 року виробники також повинні будуть наносити медичні попередження на тютюнові вироби – такі попередження повинні займати 30% площі пакування. На «традиційних» упаковках цигарок таке маркування має складати 65%. 

Окрім того, забороняється продаж пристроїв для нагрівання дітям до 18 років (норма вже чинна з січня 2022 року).

З 11 липня 2022 року набувають чинності заборона куріння, вживання та використання пристроїв … у громадських закладах. 

Якщо з відповідної дати ви станете свідком такого правопорушення, то можете звертатися зі скаргою до поліції та Держпродспоживслужби. 

За порушення власникам ресторанного господарства та суб’єктам господарювання загрожує штраф.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів — 12% від загальної смертності.

Окрім того, за даними ВООЗ, близько 20% підлітків 13-15 років курять е-цигарки. Також відомо, що більшість неповнолітніх курців (80%) розпочинали таку згубну звичку з вживання пристроїв для нагрівання тютюну.

Водночас для дітей куріння у два рази небезпечніше, ніж для дорослого. До прикладу, смертельною дозою для дорослої людини є 1 пачка сигарет, для підлітка – 0,5 пачки. Також куріння є ключовим фактором ризику захворюваності серед неінфекційних хвороб, на які припадає 91% усіх передчасних смертей.

Leave a Reply